Nieuws‎ > ‎

29 oktober 2004: Brandweer en ambulancedienst bekijken of de brandweer in Dreumel en Maasbommel uitgerust kan worden met hartapparatuur

Artikel uit De Gelderlander van 29-10-2004

Brandweer

Door MARTIJN VAN BEEK en ANNE NIJTMANS

WEST MAAS EN WAAL - Brandweer en ambulancedienst bekijken of de brandweer in Dreumel en Maasbommel uitgerust kan worden met hartapparatuur. In deze plaatsen is de brandweer sneller ter plaatse dan de ambulance.

Behalve in deze twee kernen in de gemeente West Maas en Waal, wil de brandweer ook voor hartstilstanden in Eck en Wiel en Maurik (gemeente Buren) en in Herwijnen en Vuren (gemeente Lingewaal) uitrukken. In deze plaatsen slaagt de ambulance er meestal niet om binnen de voorgeschreven vijftien minuten op de plaats van bestemming te zijn. De brandweer kan dat door zijn lokale verankering wel. Het gaat om een inzet van 24 uur per dag, zeven dagen in de week.
Volgens projectleider René Rieken, tevens commandant in Millingen waar de brandweer al met draagbare defibrillatie-apparatuur werkt, werkt het principe als volgt: de centralist van de ambulancedienst moet de melding beoordelen en vervolgens de brandweer inschakelen, die gaat dan hulp bieden tot het ambulancepersoneel arriveert en de zorg voor de patiënt over kan nemen.
In Millingen functioneert dit al ruim twee jaar naar volle tevredenheid van zowel brandweer als ambulance. Er zijn diverse levens mee gered.
Rieken hoopt dat nog de komende maanden de brandweerkrachten opgeleid kunnen worden in het gebruik van de defibrillatoren. Met ingang van 2005 moeten zij dan ingeschakeld kunnen worden bij hartproblemen.
"De bedoeling is dat de zorgverzekeraars de opleiding en de apparatuur betalen. De gemeentes moeten het onderhoud en het onderhouden van de kennis bij de brandwachten voor rekening nemen. Binnen enkele weken ontvangen zij ons voorstel." De brandweermensen draven bij een hartstilstand niet op in brandweerkleding, maar in jacks met het opschrift 'first responder'.
Volgens Berry Verhaaf, brandweercommandant van West Maas en Waal, staan de korpsen van Dreumel en Maasbommel positief tegenover de nieuwe taak. "Ik vind wel dat de leiding goed moet kijken naar de belangen en de belasting van de brandweermannen. Het is tenslotte een extra taak erbij. Bovendien kan het voorkomen dat ze bekenden moeten helpen wat moeilijk kan zijn. Maar omdat de mannen zelf geen twijfels hebben, sta ik er ook positief tegenover. Bijna iedereen kent de voorbeelden waarbij snelle hulp levensreddend was."

Comments