Nieuws‎ > ‎

3 januari 2002: Onder water ben je op jezelf aangewezen

Artikel uit De Gelderlander van 03-01-2002

'Onder water ben je op jezelf aangewezen'

Door ANNE NIJTMANS


MAASBOMMEL - De duikers van de regionale brandweer Nijmegen zijn bijna klaar met hun opleiding. Weer of geen weer, elke zondagmorgen oefenen ze in een recreatieplas in het werkgebied.


Oefenen in Maasbommel. - FOTO: Jan Rikken

Duikinstructeur Theo de Groot meet van alle voorbereidende handelingen de tijd op. Het klaarleggen van de uitrusting, het aantrekken van het duikpak, brandweermannen die over en weer elkaars uitrusting controleren, al die handelingen moeten binnen een gelimiteerde tijd afgerond zijn.

Het gaat tenslotte niet om sportduikers maar om duikers van de brandweer. In de toekomst zullen ze soms razendsnel moeten handelen.

Elke zondagochtend trainen de dertien toekomstige duikers. Negen van hen zijn brandweermannen van de korpsen Maasbommel, Wijchen en Ubbergen. De overige vier duikers horen bij bergingsbedrijf Houterman uit Lent.

Als zij in het voorjaar slagen voor het examen, is het voor het eerst dat er in de regio Nijmegen en omstreken een eigen duikteam is. Tot nu toe moeten duikers uit Arnhem, Oss of Culemborg komen. Zij worden meestal opgeroepen voor bergingswerk, voor reddingswerk zijn de afstanden te groot.

Ook het nieuw te vormen team zal vooral bergingswerk gaan doen. Het moet binnen een half uur ter plaatse kunnen zijn en wordt ingezet bij het redden en bergen van drenkelingen en bij incidenten met schepen.

Nadat de duikers in opleiding zich hebben klaargemaakt stappen ze in het bootje van de Maasbommelse brandweer en varen de Gouden Ham op. Het opspattende water van de recreatieplas voelt koud aan. "Het valt wel mee met de kou, we hebben ook nog een onderpak aan en dat isoleert goed", zegt Oscar Kroes, commandant van het korps Ubbergen. Omdat hij coördinator van het toekomstige duikteam wordt, traint hij ook mee.

Een groepje brandweermannen stapt uit op een oever. Zij gaan vlak bij de wal oefenen. Een andere ploeg gaat op de plas een oefening uitvoeren. Zij moeten een deel van de bodem van de plas systematisch afzoeken.

Een duikteam bestaat altijd uit drie personen. Een persoon gaat het water in. Hij zit vast aan een lijn die buiten het water wordt vastgehouden door de duikleider. Via afgesproken signalen met het touw communiceren duiker en duikleider. Een derde duiker is stand by. Voor het geval dat de duiker te water iets overkomt.

Deze duikers zijn vanaf oktober 2000 bezig met hun opleiding. Ze zijn begonnen met duiklessen in het zwembad en met theorielessen. Sinds maart 2001 oefenen ze in plassen in het werkgebied. Meestal in de Gouden Ham maar soms ook bij de Groene Heuvels bij Beuningen. "Eigenlijk is het daar te mooi", zegt instructeur Theo de Groot. "Het water is er te helder. Duikers moeten leren werken in situaties waar je geen hand voor ogen ziet."

De leermeester weet waar hij over praat. Sinds 1977 is hij uitrukduiker voor de brandweer van Den Bosch en hij heeft heel wat tijd onder water doorgebracht. De Groot geeft zijn leerlingen af en toe aanwijzingen tijdens de oefeningen, maar meestal observeert hij. Ze zijn immers bijna klaar met de opleiding en straks moeten ze het ook zonder hem doen.

"Wat mij betreft kunnen ze op examen", zegt de instructeur. "De vaardigheden hebben ze. Of het goede duikers worden, moet de praktijk uitwijzen. Pas dan word je met het echte werk geconfronteerd. Het is fysiek en psychisch moeilijk werk. Het komt immers voor dat je overleden mensen uit het water moet halen. De een kan er beter tegen dan de ander. Als je onder water bent, ben je op jezelf aangewezen en dat is zwaar."

Henk Vuister van het korps Maasbommel is een van de brandweermannen die ervoor heeft gekozen zich te laten scholen tot duiker. "Je moet er veel voor doen", zegt hij. "De opleiding is pittig en lichamelijk zwaar. Als je conditie wat minder is, voel je het meteen. Dus je moet jezelf op peil houden. Ik doe mee omdat het belangrijk is dat er hier in zo'n waterrijk gebied een duikteam komt."

Oscar Kroes vindt dat er ook een soort beroepseer bij komt kijken. "Als je brandweerduiker bent, hoor je toch tot de crème de la crème van het korps."

Comments