Nieuws‎ > ‎

9 maart 2008 Brandweer Maasbommel bied hulp bij reanimatie

Maart 2008.

Bron: Brandweer Gelderland Zuid

Artikel is aangepast.

 

Brandweer Maasbommel bied hulp bij reanimatie

 

De brandweer van Maasbommel is uitgerust met een AED. Hiermee kunnen we, tot de komst van de ambulance, eerste hulp verlenen bij reanimaties.
Vanaf december 2007 gaat de brandweer van Maasbommel hulp bieden bij reanimaties.
Bij een melding van reanimatie in ons verzorgings gebied wordt door de meldkamer naast de ambulancedienst ook meteen de brandweer gealarmeerd.

Het grote voordeel hiervan is dat de snelheid, waarmee aan een slachtoffer hulp kan worden geboden, wordt vergroot.
Een AED is een compact apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen (defibrillatie).

De hulpverlening bij reanimaties door de brandweer is niet nieuw in de regio Gelderland-Zuid. De brandweerkorpsen in Millingen aan de Rijn en Maurik werken al enige tijd met de AED.

Zowel in Maurik als in Millingen aan de Rijn gebeurt dit in de vorm van een proefproject. Het bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Hulpverlening & Veiligheid Gelderland-Zuid besloot deze proef uit te breiden met de brandweerposten Maasbommel, Maasdriel-Oost (Kerkdriel), Brakel, Lienden, Dodewaard, Asperen en Neerijnen-Oost (Varik). In de verzorgingsgebieden van deze korpsen, die liggen aan de randen van de regio, heeft de ambulancedienst problemen om binnen de gestelde tijd van 15 minuten aanwezig te zijn. Begin 2009 vindt een evaluatie plaats van de proef. De resultaten van deze evaluatie worden gebruikt voor besluitvorming over de toekomst van de taken van de brandweer op het gebied van levensreddende hulpverlening.
Om goed herkenbaar te zijn, dragen de brandweerlieden bij het uitoefenen van deze hulpverleningstaak een speciale felrode jas. Ook zijn afspraken gemaakt met de meldkamers van de ambulancedienst en de brandweer om de alarmering zo snel mogelijk te laten verlopen.
  

Comments