Preventie‎ > ‎

Rookmelders in woningen

In Nederland tellen we circa 8000 woningbranden per jaar. Het grootste gevaar is niet de brand zelf, maar de rook. Deze veroorzaakt de meeste slachtoffers. Rook bevat namelijk allerlei giftige stoffen zoals koolmonoxide. Dit gas werkt bedwelmend en verdringt de zuurstof in het bloed, wat leidt tot bewusteloosheid en na korte tijd tot de dood. Door het aanbrengen van rookmelder(s) in uw woning kan uw leven en dat van uw gezin worden gered.

Wat zijn rookmelders?
Rookmelders zijn apparaten die in staat zijn om rook (en dus brand) in een vroeg stadium te ontdekken. Als een rookmelder rookdeeltjes signaleert, zal deze direct een luid signaal produceren met het doel de aanwezigen te waarschuwen. Een rookmelder houdt dag en nacht de wacht. Als u slaapt is uw eigen "rookmelder", uw neus, immers uitgeschakeld. Daarom zijn rookmelders van levensbelang!

Welke rookmelder kunt u gebruiken?
Koop alleen optische rookmelders die zijn voorzien
van het hiernaast afgebeelde goedkeuringsvignet van
het Keurmerkinstituut Konsumentenprodukten of het
Engelse keurmerk BS 5446 Part 1.

Waar plaatst u een rookmelder?
Plaats minimaal op iedere verdieping één rookmelder. De beste beveiliging verkrijgt u door melders te plaatsen in de (kortste) vluchtweg vanaf de slaapkamers naar de voor- of achterdeur. Daarnaast eventueel ook in andere vertrekken, zoals de woonkamer, slaapkamers en ruimtes waar elektrische apparatuur staat. Denk ook aan de zolder als daar bijvoorbeeld de wasdroger, cv-installatie of andere apparaten zijn opgesteld. Als u maar één melder heeft, monteer die dan in de ruimte waar de meeste slaapkamers op uit komen. Meestal is dat de overloop.
Bevestig de rookmelder bij voorkeur aan het plafond, maar minimaal 15 cm vanaf een muur. De melder mag ook aan een muur bevestigd worden, maar dan op maximaal 15 cm vanaf het plafond.

Waar moet u een rookmelder niet plaatsen?
Plaats een rookmelder niet in de keuken, de badkamer, de garage, nabij de open haard, boven de “rookstoel” en andere veroorzakers van "gewone" rook of damp. De melder kan dan te vaak onbedoeld in alarm komen.
Plaats de melders ook niet in de buurt van ventilatie-openingen, ventilatoren en boven verwarmingstoestellen en radiatoren. De kans bestaat dat de rook door de luchtwervelingen de melder niet bereikt.

Overige tips
• Lees voor het ophangen van de rookmelder altijd eerst de gebruiksaanwijzing!
• Hang de rookmelder(s) direct na aanschaf op. Anders bestaat de kans dat u deze laat liggen en zo een schijnveiligheid creëert.
• Gebruik bij voorkeur onderling verbonden rookmelders. Als er dan één melder afgaat, geven de andere melders ook alarm.
• Test de rookmelder minimaal één keer per maand. Op de rookmelder zit namelijk een testknop.
• Vervang de batterij één keer per jaar. Een vast vervangmoment (bijvoorbeeld jaarlijks na de zomervakantie) verlaagt de kans op vergeten.
• Overweeg ook de aanschaf van een koolmonoxidemelder, oftewel CO-melder. Deze attendeert u op een te hoge concentratie koolmonoxide. Vooral in woningen, (sta)caravans en boten met (gas)kachels is een CO-melder aan te bevelen. Daarnaast zijn er ook speciale gasmelders, die wijzen op een te

Comments