Preventie‎ > ‎

Veilig barbecuen

Kunt u ook zo genieten van buiten barbecuen op een zomerse avond? Met onderstaande adviezen hopen wij een bijdrage te leveren aan een prettige en vooral veilige avond! 

De juiste locatie
Plaats de barbecue op een stevige, vlakke en horizontale ondergrond en zorg ervoor dat de barbecue niet kan omvallen of omvergelopen kan worden. Wees voorzichtig met barbecues, gasbranders of ander open vuur in of in de nabijheid van tenten. Let op de wind. Vooral in de buurt van (party)tenten kunnen vonken makkelijk brand veroorzaken. Scherm de barbecue daarom af met een metalen windscherm. Doe ook de ramen en deuren van uw caravan, bungalow of tuinhuisje dicht.Pas op met licht ontvlambare materialen (kleding, haren) in de buurt van de barbecue. Houd in het bijzonder kinderen en huisdieren goed in de gaten. 

De juiste brandstof
Een barbecue op gas is veiliger dan een traditionele barbecue die houtskool of briketten als brandstof heeft. Van een gasbarbecue komen namelijk geen vonken af en mocht er toch iets misgaan dan hoeft u alleen de gaskraan dicht te draaien en het grootste gevaar is geweken: uit is namelijk ook echt uit bij een barbecue op gas. Mocht u toch gebruik maken van een traditionele barbecue, dan kunt u voor het aanmaken het beste speciale aanmaakblokjes, -pasta of -gel gebruiken. Gebruik nooit benzine, petroleum of spiritus als aanmaakmiddel. Briketten zijn als brandstof veiliger dan houtskool, omdat deze geen vonken veroorzaken. Blaas nooit in het vuur, maar gebruik een blaasbalg. Dek een nog smeulende barbecue na gebruik af met zand of giet er water in. Ga nooit met een nog brandende barbecue lopen en houd altijd een brandblusser of emmer water bij de hand. Ruim de as pas op als de barbecue helemaal afgekoeld is!
Comments