Preventie‎ > ‎

Veilig klussen

Voor veel mensen is het onderhouden en verbouwen van hun woning een hobby. De meeste klussers staan daarbij vaak niet stil bij de gevaren en dus de risico's die zij lopen. En dat terwijl ze vaak met brandgevaarlijke stoffen en gereedschappen werken. De brandweer in Gelderland-Zuid geeft u enkele tips en suggesties om uw handen zo (brand)veilig mogelijk uit de mouwen te steken.

Verf afbranden
Schilderen begint vaak met het afbranden van oude verflagen. Als u binnenshuis gaat afbranden, moet u goed ventileren en het vertrek zo leeg mogelijk maken. Rommel in het vertrek waar u afbrandt en eventuele schrootjes of lambrizering vormen een extra brandrisico. Schrootjes en lambrizering kunt u dan ook beter niet afbranden, maar schuren. Houdt u, als u buiten aan het afbranden bent, de omgeving in de gaten. De hitte van de gasvlam is groot waardoor materialen in de omgeving snel vlam kunnen vatten. Makkelijk ontbrandbare materialen kunnen zich ook buitenshuis bevinden, zoals isolatie die in wanden en daken is verwerkt. Let u bij het afbranden van dakgoten erop, dat de vlam niet onder de dakpannen slaat. Wees verder bedacht op het ontbranden van verfbladders, deze vatten zeer snel vlam. Zorg ervoor dat u altijd een brandblusser binnen handbereik heeft, als u met een open vlam werkt. 

Schilderen
Bij het schilderen zelf moet u rekening houden met de brandbaarheid van vele soorten verf. In lakken en beitsen zitten oplosmiddelen. Dit zijn veelal organische stoffen die licht ontvlambaar zijn. Een uitzondering hierop vormen de producten op waterbasis. Door de waakvlam van de geiser, een gloeiende sigaret of zelfs de vonk van een lichtschakelaar kunnen de dampen al ontsteken. Zorg ervoor dat de damp niet ontstoken kan worden, door de waakvlam te doven voor u begint en tijdens het schilderen geen gebruik te maken van elektrische apparaten en niet te roken.Ook de dampen van vloeistoffen als thinner, benzine, spiritus enz. zijn extreem brandbaar. De dampen zijn ook vaak giftig of bedwelmend. Nog een reden om te zorgen voor voldoende ventilatie tijdens en na uw werkzaamheden. Berg verder verf en/of verdunners in een goed geventileerde ruimte op. Dus niet in een schuur waar ook de centrale verwarming staat! 

Lijmen
Bij het verlijmen van bijvoorbeeld vloerbedekking wordt gebruik gemaakt van lijm waarin brandbare oplosmiddelen zijn verwerkt. Een vonk is vaak al voldoende om de boel in lichterlaaie te zetten. Tijdens het werken met dergelijke lijmsoorten moet u voortdurend ventileren. Zorg ervoor dat ontstekingsbronnen zoals kachelgeisers (ook de waakvlam) uit zijn. Het aan- of uitdraaien van elektrische schakelaars moet worden vermeden. Gebruik uiteraard geen lucifers en rook niet tijdens deze werkzaamheden.

Gereedschap en apparaten
· Gebruik het juiste gereedschap of apparaat. Dus alleen waar ze voor bestemd zijn.
· Laat de veiligheidsvoorzieningen op de apparaten intact.
· Gebruik altijd persoonlijke beschermingsmiddelen (bril, stofmasker, handschoenen, gehoorbescherming).
· Rol een kabelhaspel bij gebruik altijd helemaal af.
· Gebruik alleen snoeren en (contra)stekkers die in goede staat verkeren.
· Lees (zeker bij een nieuw apparaat) voor het gebruik altijd eerst de gebruiksaanwijzing en veiligheidsvoorschriften.

Solderen, lassen, snijden, branden
· Uiteraard zorgt u er eerst voor dat de werkplek schoon is en dat er zich geen brandbaar materiaal in de onmiddellijke omgeving bevindt. Wegspattende vonken komen verder dan u vermoedt!
· Gebruik gasflessen altijd uitsluitend rechtop. Als de fles horizontaal gehouden wordt, kan er vloeibaar gas uitstromen met een steekvlam als mogelijk gevolg.
· Als u een gasfles even niet gebruikt, draai ook dan de afsluiter dicht.
· Gebruik ook hier alleen de juiste materialen. Controleer de gasslangen op lekkages. Vooral na verloop van tijd kunnen slangen door veroudering scheurtjes gaan vertonen.
· Wees voorzichtig met het aanbranden van bitumen dakbedekking.
· Zorg er altijd voor dat u een brandblusser binnen handbereik heeft als u met een open vlam gaat werken.
. Soldeer of las alleen op een hittebestendige ondergrond, zodat de vlam niet in aanmerking kan komen met brandbaar materiaal.
. Draai de afsluiter altijd dicht, ook als u het apparaat even neerlegt.

Nog meer tips
· Houdt goed rekening met de (on)brandbaarheid van bouwmaterialen. Voor heel veel (kunst)stoffen zijn vlamdovende, brandwerende of onbrandbare alternatieven te verkrijgen. Informeer hiernaar bij uw doe-het-zelfzaak.
· Laat het werken aan elektriciteit en gas aan de vakmensen over. Slecht aangelegde elektrische bedrading kan kortsluiting en brand veroorzaken. Een kleine gaslekkage in een afgesloten ruimte kan samen met een vonkje voor een grote ravage zorgen.
· Zorg dat uw huisgenoten weten waar en waarmee u aan het klussen bent. Als u iets overkomt kunnen zij tijdig ingrijpen.
· Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzingen
 
Comments