Verslagen‎ > ‎

16 september 2003: Brandweerboot handig bij brand in jachthaven

Artikel uit De Gelderlander van 16-09-2003

Brandweerboot handig bij brand in jachthaven

Door onze verslaggeefster

MAASBOMMEL - De brandweerboot van West Maas en Waal is zaterdag officieel in gebruik genomen en dag later kwam het vaartuig meteen al goed van pas bij een brand in jachthaven Hanzeland in Maasbommel.

Daar was in de nacht van zondag op maandag, even na middernacht, brand ontstaan in een jacht. Om te voorkomen dat de andere boten in brand zouden vliegen sleepte het havenpersoneel het brandende schip de plas op. "In zo'n geval moet je snel handelen", zegt jachthaveneigenaar Bert van Wijk. "Als die polyesterboten eenmaal goed branden is er niet veel meer aan te redden."
Ondanks de actie van het havenpersoneel was de brand al overgeslagen naar een naastgelegen schip. De brandweer van Maasbommel was snel ter plaatse met brandweerauto en brandweerboot. Het brandende schip op de Gouden Ham werd vanuit het brandweervaartuig geblust. Vanaf de wal pakten de brandweermannen het in brand gevlogen scheepje in de haven aan.
Beide jachten zijn volledig uitgebrand. De brandweermannen zijn een paar uur bezig geweest met bluswerk.
"Ik ben blij dat ze er zo snel waren", zegt Bert van Wijk. "De schade had veel groter kunnen zijn."
De brandweerboot is zaterdag officieel in gebruik genomen. De boot lag al een tijdje in de jachthaven van Watersportvereniging Maasbommel maar de randvoorzieningen, zoals een botenhuis, waren nog niet klaar.
De boot is van de groep Maasbommel van de West Maas en Waalse brandweer en wordt ingezet bij calamiteiten in en rond watersportgebied De Gouden Ham. Zo is de brandweer sneller ter plekke bij rampen op en bij het water. De boot is er dankzij gulle gaven van ondernemers en veel vrijwilligerswerk van de brandweermannen. Zij hebben gezorgd voor de opbouw van de boot en het botenhuis.
Tot nu toe is de boot drie keer ingezet. Eén keer bij een brand in de jacht op de Maas, één keer bij een nachtelijke zoekactie naar een vermiste jongen en nu in de nacht van zondag op maandag.

Comments