Verslagen‎ > ‎

28 juli 2005: Kind overvaren door speedboot

Verslag Brandweer Beuningen

28 juli 2005 - Grote zoekactie op recreatieplas na ongeval met speedboat

APPELTERN - Op donderdagavond 28 juli rond kwart over acht werden brandweer Maasbommel, de regionale duikploeg en de D-OVD Maas en Waal gealarmeerd na een ongeval op recreatieplas De Gouden Ham in Appeltern. Er werd melding gedaan van een aanvaring tussen een speedboat en twee meisjes, waarvan er een vermist werd. Het andere meisje was gewond geraakt, maar inmiddels wel gered.

Daarop werd vanuit West Maas en Waal uitgerukt met de TS748 en TS749, evenals het duikvoertuig van Maasbommel. Deze laatste voeren ook uit met hun boot, die op De Gouden Ham gestationeerd is. Vanuit Tiel kwam de HV-1 570 ter plaatse en uit Culemborg het duikteam met de 772 en de D-OVD van Buren/Culemborg. Vanuit Beuningen vertrok de D-OVD met de DB780. Ook kwam er een ambulance en een surveillance-eenheid van de politie ter plaatse.

Vanwege het multidisciplinaire karakter van de inzet werd GRIP 1 afgekondigd, waarna ook de OVD van de politie en GHOR ter plaatse kwamen, evenals een coördinerend officier van de brandweer en een persvoorlichtster van de politie. Ook de VC2 590 en de pCC vertrokken richting De Gouden Ham. Als aanvulling op het reeds aanwezige duikteam werd het duikteam van Oss gealarmeerd.

De GHOR zorgde onder meer voor de opvang van de familieleden van de meisjes en de overige campinggasten, waarvan er velen getuige waren geweest van het ongeval. Het 12-jarig meisje dat gewond was, werd met een hoofdwond overgebracht naar het ziekenhuis en nadat de wond gehecht was kon zij weer terug. De politie starte het onderzoek naar de toedracht van het ongeval, onder meer door het horen van de getuigen en de bestuurder van de boot. De pers die op de melding was afgekomen werd te woord gestaan door de voorlichtster van de politie. Burgemeester Steenkamp van de gemeente West Maas en Waal kwam zich persoonlijk op de hoogte stellen van de gebeurtenissen en de zoekactie.

Bij deze zoekactie werd in de loop van de avond onder meer de helikopter van de KLPD ingezet, die speciale camera's aan boord heeft. Hoewel tot ver na het invallen van de duisternis op en in het water gezocht werd, had dit helaas geen resultaat. De dagen er na is verder gezocht naar het 13-jarig meisje, waarbij een boot van de KLPD met speciale sonarapparatuur en de heli werden ingezet. Ook de duikteams waren daarbij aanwezig. Op zaterdagmiddag is het lichaam van het meisje gevonden en boven water gehaald.


Verslag Brandweer Oss

Bijstand duikers te Appeltern

Van onze verslaggever : AJ
Op donderdagavond om 21:00 komt er een verzoek voor bijstand van het duikteam. In de Gouden Ham is een kind vermist nadat het door een speedboot is geraakt. Om een snelle uitruk te waarborgen wordt de pont bij Megen verzocht om het duikteam over te zetten. Bij aankomst bij het veer ligt de pont reeds te wachten en maakt direct nadat de water ongevallenwagen de pont op rijdt de oversteek naar Appeltern. Daarna is een korte rit voldoende om de plaats van het incident te bereiken. Er zijn op dat moment al veel hulpverlener aanwezig en diverse vaartuigen speuren het water af naar de mogelijke vindplaats van het slachtoffertje. Als eerste taak worden wij verzocht om de onderzijde van de speedboot te onderzoeken naar eventuele sporen van het slachtoffer. Direct daarna wordt in overleg besloten dat wij een gedeelte van de plas zullen doorzoeken. Omdat de duisternis zijn intrede doet en omdat het zogenaamde gouden uur (in dit uur is het nog mogelijk om een verdrinkingsslachtoffer met succes te reanimeren) is verstreken, wordt er besloten om te stoppen met een structurele zoekactie. Een paranormaal begaafde omstander geeft aan dat de brandweer op de verkeerde plek aan het zoeken is. Hierop wordt deze omstander met een boot meegenomen en diverse keren wordt op dezelfde locatie aangegeven dat daar het slachtoffer moet liggen. Nadat op de bewuste plek een boei is neergelaten wordt de omstander naar de kant gebracht en gaat een duiker bij de boei zoeken naar het slachtoffer. Na een kwartier wordt ook deze actie gestaakt omdat er niets gevonden wordt. Om 24:00 wordt besloten dat alle hulpverleners naar de kazerne van Leeuwen gaan om het voorval te na te bespreken en om afspraken te maken voor de volgende dag. Om 3:00 zijn wij weer terug in Oss. Helaas is het slachtoffer niet gevonden.

Op zaterdagochtend komt er een verzoek vanuit Maasbommel om weer mee te gaan zoeken naar het vermiste slachtoffer. Bij aankomst is het duidelijk dat er een groot stuk gebied moet worden doorzocht waar eerder op de ochtend speciale speurhonden een geur hebben opgevangen. Het gebied waar het slachtoffer kan liggen is ongeveer 30 a 40 meter rond deze plek. Nadat het zoekgebied is ingedeeld gaan de diverse duikers te water voor het doorzoeken van het aangewezen stuk water. De politie te water blijft ondertussen ook doorzoeken. Het te doorzoeken gebied zit vol gaten van wel 17 meter diep en heeft een zeer losse bodem. Het is in deze omstandigheden zeer moeilijk en zwaar zoeken voor de duikers. Na een uur wordt een rustpauze ingelast en tijdens deze pauze is er opeens een verhoogde bedrijvigheid rond de politieboot. Het is duidelijk dat het slachtoffer rond 15:00 uur gevonden is. Er is grote opluchting bij de hulpverleners dat het slachtoffer toch nog is geborgen.


Artikel De Gelderlander 29-07-2005

Kind overvaren door speedboot: nog zoek

Door onze verslaggever

APPELTERN - Twee zusjes, 12 en 13 jaar oud, zijn gisteravond even na acht uur door een speedboot overvaren in watersportgebied De Gouden Ham in Appeltern.

De meisjes waren aan het zwemmen toen de boot er aan kwam. Het 12-jarige meisje kon nog uit het water gered worden. Haar 13-jarige zusje bleek zoek. Bij het ter perse gaan van deze editie was het kind nog niet gevonden. Beide kinderen verbleven met hun ouders op camping Het Groene Eiland. Het gezin komt uit het Brabantse Veghel.

Foto: Jan Rikken


Er werd meteen een grootscheepse zoektocht op touw gezet; ambulances stonden klaar om snel hulp te kunnen verlenen.
De brandweer van Maasbommel zette bootjes en duikers in: de camping zelf zette een boot in en tientallen campinggasten gingen met een stuk of tien boten de plas op om, vooroverhangend over de reling, te zoeken naar het slachtoffertje. Ook na het invallen van de duisternis werd er met lampen doorgezocht.
De politie hield een 31-jarige man uit Uden aan. Hij stond met teveel drank op achter het roer van de speedboot. Hem wordt dood door schuld ten laste gelegd. De boot is in beslag genomen.
Volgens een woordvoerster van de politie is er een uur en drie kwartier 'reddend' gezocht. Dat is drie kwartier langer dan normaal. Bij 'reddend zoeken' gaat de politie ervan uit dat het slachtoffer nog in leven kan zijn.
Het zoeken ging daarna uiteraard door, maar de hoop nog reddend bezig te kunnen zijn, was toen vervlogen.
"Een van de boten is nu met een paragnoste aan boord het water op gegaan. Die paragnoste was toevallig in de buurt. Zij had het gevoel dat er op de verkeerde plek gezocht werd", aldus een zegsvrouwe van de politie gisteravond even voor het middernachtelijke uur. Op dat moment was er net een nieuwe ploeg duikers gearriveerd, die achter de hand werd gehouden, voor het geval het lichaam van het meisje getraceerd zou worden.
"Er wordt ook gezocht met zogenaamde fish-finders", aldus de politiewoordvoerster. "Die nemen ook menselijke lichamen waar. Als we daarop signalen binnen krijgen dan kan de nieuwe ploeg duikers het water in. We zijn hier nu met zestig hulpverleners ter plekke."
Ondertussen ondervroeg de politie de ruim honderd ontdane omstanders die samen met de radeloze ouders vanaf de kant de zoektocht gade sloegen.
Volgens een van de omstanders was de speedboot van een van de campinggasten die hem even had uitgeleend aan een kennis, de man uit Uden, die op visite was. Klaarblijkelijk heeft de man de zwemmende kinderen over het hoofd gezien.
Nog niet bekend is of de boot te hard gevaren heeft. De politie controleert hier regelmatig op de snelheid van speedboten. Een andere omstander, die bij tijd en wijle in de Gouden Ham duikt, meldde dat het water daar op sommige plekken tot 20 meter diep is.
Mocht het meisje vannacht niet gevonden zijn, dan gaat de politie vandaag weer verder met zoeken.
Daarbij zal opnieuw de helikopter ingezet worden.

Comments