Verslagen‎ > ‎

4 april 2002: Asbest vrijgekomen bij brand kippenschuur

Artikel uit De Gelderlander van 04-04-2002

Asbest vrijgekomen bij brand kippenschuur

Door onze verslaggever


MAASBOMMEL - Bij een brand in een kippenschuur aan de Kievitstraat in Maasbommel is gistermorgen een beperkte hoeveelheid asbest vrijgekomen. Het spul heeft zich volgens milieudeskundigen echter niet zodanig verspreid dat er gevaar voor de volksgezondheid ontstond.


In de schuur, die verder leeg was, stonden alleen drie paarden die konden tijdig door de eigenaar worden bevrijd.

De brand werd rond half tien ontdekt. De groep Maasbommel van de West Maas en Waalse brandweer was snel ter plaatse; ze kreeg kort daarna assistentie van de groep Leeuwen.

Toen duidelijk werd dat de fel brandende stal een dak van asbestplaten had, werden uit voorzorg meteen alle wegen in de omgeving afgezet.

Vanuit Nijmegen en Beneden-Leeuwen opgetrommelde regionale en plaatselijke milieu-ambtenaren constateerden echter dat alleen een akker nabij de schuur besmet was met asbestdeeltjes.

"We hebben veel telefoontjes gerkregen met de vraag waarom er geen officiële waarschuwing in de richting van de buurt is gegaan", aldus een woordvoerster van de gemeente West Maas en Waal.

"Maar dat was absoluut niet nodig. Alleen vlakbij de schuur is in beperkte mate asbest neergekomen en daar wonen geen mensen. Er was weliswaar sprake van een enorme rookontwikkeling, maar die was vrij van asbestdeeltjes."

De rook sloeg met name in het buurdorp Dreumel neer en veroorzaakte daar veel hinder.

In de loop van de ochtend kwamen burgemeester Steenkamp en milieuwethouder Van Toor de zaak in ogenschouw nemen.

Steenkamp vertelde dat hij net met mensen van de brandweer in gesprek was over de nieuw te bouwen kazerne, toen de brandmelding binnen kwam. "Uit eigen waarneming kan ik zeggen dat er bijzonder snel actie is ondernomen", zegt hij.

"Aanvankelijk was er nogal wat ongerustheid omdat gemeld was dat er 50.000 legkippen in de schuur zaten. Maar dat bleek gelukkig niet waar te zijn."

Het grootste deel van de 1500 vierkante meter grote schuur ging in vlammen op. De in het gebouw opgestelde legbatterijen zijn verwoest en van het dak is nauwelijks meer iets overgebleven.

Nog geen drie kwartier nadat ze waren gealarmeerd, waren de brandweerlieden de brand meester. Het nablussen duurde tot in de middag.

De komende dagen zal het aangrenzende bouwland van asfaltdeeltjes worden gezuiverd.

Over de oorzaak van de brand tasten politie en brandweer nog in het duister.

 

Comments